Forut for sin tid: Audemars Piguet Code 11.59 i 18k rose gull

Forut for sin tid: Audemars Piguet Code 11.59 i 18k rose gull

Helt nye klokker er en sjelden hendelse. Det virker kanskje ikke slik med den konstante mengden av "nye klokker" vi ser pressemeldinger for, men nesten alle disse er oppdateringer av eksisterende modeller eller nye modeller som er sterkt inspirert av gamle modeller. Men en genuint unik og original klokke kommer ikke ofte. Det var det Audemars Piguet satte seg for å lage med Code 11.59. Dette er Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding i 18k rose gull.

Audemars Piguet brukte mer enn et halvt tiår på å jobbe med Code 11.59-kolleksjonen og introduserte ikke bare en ny klokke, men en helt ny serie klokker med helt nye interne kalibre. Denne automatiske modellen i rose gull med sin dypblå lakkerte urskive var en del av den første samlingen. AP ble introdusert i januar 2019 og ønsket å gi ut en klokke som var helt original og unik, og de gjorde det til et poeng å hevde at ingen kunne hevde at denne klokken var avledet av noen annen modell. Jeg må si at de nådde målet sitt, dette er ikke et vilt avantgardeverk, men det er et helt nytt design.

Visuelt har klokken mye tilstedeværelse. Fordi dette uret har en intern bezel, ser urskiven mye større ut enn 41 mm-målet antyder. Den indre bezelen angir minutter i trinn på fem minutter og bidrar til å legge til litt dybde til urskiven, det samme gjør de betydelige tallene og indeksene i rose gull. Skriftsnittet som brukes for de påførte tallene og på bezelen er veldig rent og moderne. Jeg tror de ikke virker futuristiske, noe som er bra. Datovinduet er pent gjemt mellom klokken fire og fem og forskyver ingen andre funksjoner. Det ser ut til at AP gikk med en litt annen skrifttype for datoen, men det slår deg ikke av. Dette er et veldig rent og lesbart design. Den gir deg alt du trenger og ingenting du ikke trenger.

Mens urskiven i seg selv er veldig lesbar, legger AP også spesiell vekt på utformingen av safirkrystallet for å øke lesbarheten. Krystallen har vært dobbelt buet, sfærisk på undersiden, og vertikalt fra seks til tolv på toppen. Å være buet på denne måten optimerer synlighet i flere vinkler og lar en forgude den rike blå skiven tydeligere. Denne detaljen – kanskje mer enn noen annen på denne klokken – viser hvor mye omtanke som ble lagt ned i å lage denne klokken.

Som resten av klokken, ble urkassen og tappene fullstendig redesignet for koden 11.59. Ser man ovenfra, ser kassen og lugsene relativt standard ut, ingenting å skrive hjem om. Men fra siden kan du se hvor komplekse de er. Mens toppen og bunnen av kassen er runde, er kassen åttekantet og har en vakker vekslende børstet og polert finish som viser frem alle fasetter og vinkler. Dette er et hyggelig nikk til APs historie med å eksperimentere med nye former i etuidesign og tar det som ofte er en kjedelig vinkel på klokken og gjør den fengslende.

Gjennom baksiden kan du se det store 32 mm automatiske kaliberet 4302. 4302 er et nytt design laget av AP spesielt for denne klokken. Det er en tids- og datobevegelse med en sjenerøs 70-timers gangreserve. Den har en stor vakker 22k gull viklingsrotor, kjører på 4hz, og inneholder totalt 257 komponenter. Urverket er vakkert, men konservativt ferdig i tråd med den generelle tonen til uret. Dette er det moderne kaliberet som en fremtidsrettet klokke som dette fortjener.

Kode 11.59-samlingen er litt splittende. Det ser ut til at folk enten elsker det eller hater det. Men jeg tror det vil endre seg. Som de fleste ting som er forut for sin tid, vil det ta litt tid før folk forstår hvor godt utført denne klokken er. Hele denne urets design er fullstendig moderne uten å trenge noen gimmicker eller merkelige funksjoner, noe som er sjeldent. Med klokkeverdenen for tiden så fokusert på fortiden, mangler vi ferske design for å presse bransjen fremover. Dette er en forfriskende original klokke som skiller seg ut i en vintage tung epoke.

Ønsker du en uforpliktende prat?

Send oss en forespørsel